Абонирайте се за RSS Feed на публикациите

Проектът за автономия Серия Урас

proektut-za-avtonomiq-frontcover

„Проектът за автономия“ представя за първи път на български език идеите на големия философ, повлияли на много активистки колективи в Европа и по света. Освен основополагащи текстове за автономията, сборникът включва публични лекции и интервюта, някои ранни теоретични разработки, посветени на спора му с марксистката традиция, активистката му позиция спрямо екологичното движение, консумативната култура, расизма, политическото устройство на съвременните западни либерални олигархии и други актуални теми, разгледани през призмата на проекта за автономия.

Как да се ориентираме в свят, в който историческите опити за радикална социална промяна са опетнени – от самите лидери и организации, които заявяват тази цел; където животът ни се определя отвън, а природата бива унищожавана както при западния капитализъм, така и при „наистина съществувалия социализъм”; където „демокрацията” е сведена до отчужден избор между групи, търсещи власт за себе си? Какво става с потенциала ни да създаваме, когато културното му съдържание е изтъркано и незначително?

„Естественият” отговор е да разчитаме на себе си. Но това се е превърнало в оттегляне, деполитизация, приватизация и смъртоносна, основана на идентичности, омраза към другите, към себе си и към обществото като колективна креативност.

Основателят на Социализъм или варварство, Корнелиус Касториадис – който никога не се е заблуждавал от „народните републики” и „свободния свят” – задава тези въпроси над пет десетилетия. Той показва как източният (тоталитарен) и западният (фрагментиран) „бюрократичен капитализъм” контролират живота ни отвън, докато хората се съпротивляват и импровизират алтернативи, произтичащи от и сливащи се в „проект за автономия”, изисквайки свободно и равноправно демократично участие в определянето на своята съдба.

Дейвид Еймис Къртис
Основател на Agora International и личен приятел на Касториадис

За изданието


Автор: Корнелиус Касториадис
Съставителство и обща редакция: Явор Тарински
Превод: Колектив
Оформление и корица: Валентина Георгиева, Дарина Узунова, Милош Йованович, Петър Пиперков
Година на издаване: 2014
Издател: издателство „Анарес“
Брой страници: 380
Корици: меки
Език: български
Размери: 13×20
ISBN: 9786197166026
Тираж: 500