Абонирайте се за RSS Feed на публикациите

Маркс: Хетерогенни прочити от XX век Серия Урас

marx_sbornik_frontcover

Хараламби Паницидис, Емилия Минева, Станимир Панайотов (съставители), Маркс: хетерогенни прочити от ХХ век (сборник), София: Анарес, 2012. Изчерпан тираж!

Сборникът Маркс: хетерогенни прочити от ХХ век е един от резултатите по проекта „Нови леви перспективи“, подкрепен от Rosa Luxemburg Stiftung – Southeast Europe. Една дълго чакана книга/проект в България: след 1989 г. литературната ни сцена едва ли познава подобен проект, включващ толкова много ключови текстове за Маркс през ХХ век – с няколко изключения, всички текстове се публикуват за пръв път на български език. Става дума за разнообразна селекция от автори от ХХ век (с едно изключение), повечето от които неортодоксални теоретици и революционери посвоему – както от Изток, така и от Запад.

Тази книга прекъсва системното обществено и научно мълчание в България, станало обезателно за теоретизирането на новото Ляво, лявата политика и политическото, и теорията и препрочитането на Маркс по нови и креативни начини. Тя обхваща такива централни проблеми като проблема за отчуждението, историческите граници на капитализма, теориите за принадената стойност и други, поставяйки силен акцент върху младия Маркс и марксисткия хуманизъм: индивидуалистичното начало на т.нар. „колективизъм”. А с това и едно теоретично завръщане към „комунизъм”.

Книгата е предназначена да послужи като възможен модел на онова, което много отдавна не е било репрезентирано в България и отлежава в мазето на най-новата ни история: онази марксистка философия, забранявана като „хиперлевичарство” или буржоазен „ревизионизъм”, някакъв „западен дефект” на теорията. Една тенденция от сталинисткото ни минало, която парадоксално живее и днес. Това бе версията на консервативната партийно-детерминирана теоретична рамка на епохата чак до провала на тоталитарния сталинистки проект – и на неговото теоретично огледало. Така към 1989 г. левите дисиденти и теоретици бяха накарани да замълчат, особено в теоретичната им и академична работа: от конюнктурата и от скандала, който „преходът” представлява, включително и за теорията. „Преходът” именно като парола за „капитализъм” и „неолиберализъм”. 90-те и след това ни оставиха една теоретична бездна в теорията и философията въобще: бездна, в която малцина поглеждаха, но която все повече се приближава към нас.

Наред с други ключови за лявата сцена имена, издавани днес на българската теоретична сцена, сборникът „Маркс: хетерогенни прочити от ХХ век“ се опитва да започне нов процес на критическо мислене за лявото – систематичен опит да се преобрази духа на времето като вдъхнем живот на мнозина автори и текстове, не превеждани досега на български език (сред тях Кожев, Дунаевская, Авинери, Кангрга, Маркович, Дебор).

Този сборник включва общо 44 текста от Иринг Фечер, Луи Алтюсер, Жан-Пол Сартр, Жак Маритен, Раймон Арон, Мишел Фуко, Анри Льофевр, Михаил Бакунин, Александър Кожев, Жан Иполит, Дьорд Лукач, Херберт Маркузе, Ерих Фром, Николай Лапин, Шломо Авинери, Джовани Сартори, Юрген Хабермас, Робърт Тъкър, Валтер Брюнинг, Рая Дунаевская, Лешек Колаковски, Милан Кангрга, Велко Корач, Ги Дебор, Карл Попър, Хана Арент, Корнелиус Касториадис, Брайън Меги, Роза Люксембург, Карл Корш, Ищван Месарош, Етиен Балибар, Михайло Маркович, Владислав Иноземцев, Тери Игълтън, Жак Дерида, и включва кратък коментар от Станимир Панайотов върху „Тезиси за Фойербах”.

PDF-издание

Предлагаме ви 2 версии на онлайн изданието. Изданията са с нанесени корекции на забелязани грешки, като аналогичното на печатното издание е допълнено от именен показалец:
– pdf версия на печатното издание, 674 стр. (изтеглете оттук)
– pdf версия с по-широка разредка на текста за по-лесно и приятно четене, 832 стр. (изтеглете оттук)
Можете да изтеглите и като отделни файлове:
– само показалеца на книгата (изтеглете оттук)
– само корицата на книгата (изтеглете оттук)
Приятно четене!

За изданието


Автори: Хараламби Паницидис, Емилия Минева, Станимир Панайотов (съставители и редактори)
Превод: Колектив
Оформление и корица: Филип Панчев
Година на издаване: 2012
Издател: издателство „Анарес“
Брой страници: 656
Корици: меки
Език: български
Размери: 13×20
ISBN: 9789549298512
Тираж: 300