Абонирайте се за RSS Feed на публикациите

Представяне и дискусия на „Проектът за автономия“ в Аделанте

Заповядайте този вторник (03.02) в социален център „Аделанте“ (гр. София, ул. Ген. Йосиф В. Гурко 27, сградата във вътрешния двор) на представянето на „Проектът за автономия“ от съставителя Явор Тарински и други участници от колектива на изд. Анарес.

Много хора у нас са чували за парижките бунтове през Май ’68, но малцина са запознатите с работата на Корнелиус Касториадис, определян от мнозина, включително и от Даниел Кон-Бендит, за идеен вдъхновител на бунтовните студенти от този период. Според Едгар Морен трудовете на Касториадис ще бъдат запомнени със своята забележителна последователност и кохерентност, както и със своята обхватност, която е „енциклопедична“ в автентичния гръцки смисъл на думата, защото ни предлага paideia, или образование, което обединява изкуства и когнитивни науки.

“Проектът за автономия” е първият по рода си сборник, съставен изцяло от текстове на Корнелиус Касториадис, който цели запознаването на българската публика с проекта за автономия – основна концепция в трудовете му. За него автономията означава състояние, в което хората сами създават собствените си закони и институции (едновременно на индивидуално и на социално ниво) чрез пряка демокрация и напълно осъзнават, че самите те са тези, които правят това, а не някоя външна сила (Бог, предци, историческа необходимост и т.н.).

Този сборник събира някои от най-емблематичните трудове и интервюта на Касториадис, както и по-неизвестни такива, но разглеждащи през призмата на автономията актуални за българския контекст въпроси като екология, расизъм, обединена демократична Европа и други. Заради разнообразното си съдържание той би представлявал интерес както за читатели, вече запознати с творчеството на Касториадис, така и за хора, които тепърва научават за него.

Входът е свободен, както винаги!Все още няма коментари. Бъдете първи

Публикувай отговор

Трябва да сте логнат за публикуване на коментар.