Абонирайте се за RSS Feed на публикациите

Представяне на „Завръщането на общественото водоснабдяване“

Социален център „Аделанте“ и Издателство „Анарес“ имат удоволствието да Ви поканят на представяне на първата книга от серия Тера* – „Завръщането на общественото водоснабдяване“.

Сряда, 15ти януари 2014 г., от 19:00. в Социален център „Аделанте“ (София, ул. Гурко 27, сградата във вътрешния двор). Вход – свободен (както винаги).

Лектори ще бъдат Георги Медаров (редактор и преводач на изданието) и Петър Пиперков (от издателство „Анарес“). Представянето ще бъде последвано от дискусия.

След десетилетия провалена приватизация, градове като Париж връщат водоснабдяването обратно в обществени ръце.

Градове по целия свят преживяват провалите на приватизацията на водните ресурси. Неравният достъп, неспазените обещания, опасностите за околната среда и скандалните печалби на концесионерите подтикват цели общини да си върнат контрола над тази толкова важна услуга.

„Ремунисипализацията“ на водата е нова и вдъхновяваща тенденция, която тази книга изследва в дълбочина. Казусите в нея показват и анализират прехода от частно към обществено водоснабдяване в Париж, Дар ес Салаам, Буенос Айрес, Хамилтън, както и общонационалния експеримент в Малайзия.

Пътешествието към по-добро водоснабдяване илюстрира ползите и предизвикателствата през обществената собственост, подчертавайки същевременно задушаващата хватка на международните финансови институции и наследството от корпоративния контрол. Книгата анализира това развитие в по-широкия контекст на „алтернативите на приватизацията“ и показва уроците, които могат да са от полза за демократизацията на публичните услуги.

Още за книгата тук.

* Серия Тера е посветена на различните социални, екологични и други движения и борби, които показват и доказват, че един друг свят е възможен тук и сега. Тя се опитва да създаде мост между глобалните прогресивни движения за справедливост, солидарност и самоуправление и местната съпротива срещу политическия, икономически и културен натиск на пазарната икономика и представителната демокрация.
В „Хейнския цикъл“ на Урсула Ле Гуин Тера е Земята. Историята на Тера е предупреждение към самите нас. С действията си, основани на експлоатация и йерархичност, егоизъм и конкуренция, дискриминация и подтисничество, теранците предизвикват апокалипсис не само за собствената си цивилизация (населението се срива от девет на половин милиард души), но и за планетата като цяло.Все още няма коментари. Бъдете първи

Публикувай отговор

Трябва да сте логнат за публикуване на коментар.