Абонирайте се за RSS Feed на публикациите

Представяне на книгата „Пряката демокрация на 21 век“

Заповядайте този понеделник (23.09.2013) от 19:00ч в социален център Аделанте на ул. Гурко 27 (сградата във вътрешния двор) на представяне на сборникa “Пряката демокрация на 21 век” със съставител Явор Тарински. Книгата е четвъртото издание на издателство Анарес и трето издание за проект Живот след капитализма, след книгите „Докато питаме, вървим“ и „Пропукай капитализма“.

В състояние на задълбочаваща се многопластова глобална криза търсенето на алтернативи е все по-наложително. Целта на този сборник е именно представянето на една алтернатива – пряката демокрация.

Днес е общоизвестно, че хората могат да организират сами своята работа на ниво работно място или част от предприятие. Дори съвременните социолози не само признават този факт, но и посочват, че групи от работници често се справят с работата си по-добре, ако управата им дава повече свобода и не опитва постоянно да ги „насочва”. Но това, което изглежда, че никой не е готов да признае, е капацитетът на хората да управляват своите дела и отвъд много малък радиус.

В този сборник са събрани текстове на активисти и интелектуалци от 21 в., целящи да покажат, че пряката демокрация е възможна и в големи мащаби.

Те продължават една традиция на хоризонталност и самоуправление, базирана на асамблеи и жребий и твърдят, че тя е не само приложима днес, но и съдържа в себе си решението на кризата, в която се намираме.

Всички автори, включени в настоящия сборник се обединяват около идеята, че промяната към система, основана на принципите на пряката демокрация няма да бъде спусната отгоре. Неин двигател са масовите социални движения, които действат на демократични принципи. Това е и една от целите на тази книга – да провокира колективни действия отдолу.

Представянето на „Пряката демокрация на 21 век“, издателството и серията, от които е част настощявата книга ще бъде направено от Явор Тарински и Петър Пиперков. След представянето ще последва дискусия.

Вход: свободен, както винаги!2 коментара

  • Христо 03 окт. 2013

    Поздравления за новото издание. Книгата има ли я вече в Хеликон – Пловдив?

  • Издателство Анарес 09 окт. 2013

    Здравейте, Христо!

    Би трябвало да я има. Можете също така да я поръчате и онлайн от тук.

    Поздрави и приятно четене! 🙂

Публикувай отговор

Трябва да сте логнат за публикуване на коментар.