Абонирайте се за RSS Feed на публикациите

Касториадис: 20 години по-късно – аудио запис

На 27 септември тази година в Зала 2 на Ректората на СУ се проведе Конференция „Касториадис: 20 години по-късно“. Вече е наличен пълен аудио запис от нея.

Запис от лекцията | Запис от дискусията

Снимки от събитието може да видите на фейсбук страницата ни.

Още информация за събитието

Двадесет години след кончината на Корнелиус Касториадис ще опитаме да провокираме диалог около мисълта на този важен мислител, търсейки и подчертавайки съвременните теоретични и практически примери, пропити с еманципативните краски на неговите идеи. Въпреки че две десетилетия по-късно неговата фигура остава сравнително непозната в България, концепции като автономия и пряка демокрация, силно повлияни от него, започват да си пробиват път във все още ограничени, но разрастващи се кръгове.

Съществуват много начини за оценяване на един мислител: философски, академичен, политически-социален. Философската мисъл на Корнелиус Касториадис винаги е била силно политизирана, практическа, с амбиция да вдъхнови отново революционният проект за индивидуална и социална автономия.

Лектори:
Александрос Схизменос (доктор по философия)
Никос Йоану (автор)
Александра Арабаджиева (доктор по история на философията)

Модератор: Явор Тарински (Agora International)

Александрос Схизменос е роден през 1978 в Атина. Доктор по философия от Университета в Йоаннина. Член на редакционните колективи на гръцките политически журнали ContAct и Вавилония. Автор на книгите (на Гръцки): Душата и автономията във философията на Корнелиус Касториадис (2013), След Касториадис: Пътища на автономията в 21 век (в съавторство с Никос Йоану, 2014), Краят на националната политика (с Никос Йоану, 2016), Пътешествието на речта (2009), Comix ergo sum (2014).

Никос Йоану е роден през 1964 в Агринио, Гърция. От четири десетилетия насам активно списва и участва в различни политически издания, измежду които журналите ContAct и Вавилония. Съавтор (заедно с Александрос Схизменос) на книгите След Касториадис: Пътища на автономията в 21 век и Кратят на националната политика.

Александра Арабаджиева е доктор по История на философията – Ново време (XIX в.) в катедра „История на философията“ във Философския факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

Явор Тарински участва в списването на политическия журнал Вавилония, библиограф в Агора Интернешънъл и член на консултативния съвет на Транснационалния институт за социална екология. Съосновател на Социален център „Аделанте“. Съставител на сборниците „Пряката демокрация на 21 век“ и „Корнелиус Касториадис: Проектът за автономия“. Участва в Българския социален форум, Живот след капитализма и издателство Anarres Books.Все още няма коментари. Бъдете първи

Публикувай отговор

Трябва да сте логнат за публикуване на коментар.