Абонирайте се за RSS Feed на публикациите

Излезе от печат „Завръщането на общественото водоснабдяване“

03 Дек. 2013

Автор: Издателство Анарес Тагове: , Коментари: 0

Излезе от печат най-новото ни издание и първо от серия Тера*Завръщането на общественото водоснабдяване с автори Мартин Пиджън, Дейвид А. Макдоналд, Оливие Худеман и Сатоко Кишимотo.

Публикуването на тази книга стана възможно и благодарение на Transnational Institute (Amsterdam), които са издатели на английския оригинал.

Изданието има специално въведение към българските читатели, което можете да прочетете и свалите безплатно в pdf-формат: За българския опит с концесионния модел и неговото бъдеще  (Розалина Бабуркова и Георги Медаров).

Книгата вече може да бъде намерена в мрежата на Хеликон в цялата страна и в книжарници Нисим, Български книжици и Алтера в София, а също и в Социален център „Аделанте“ и Социален център „Хаспел“ в София.

След десетилетия провалена приватизация, градове като Париж връщат водоснабдяването обратно в обществени ръце.

Градове по целия свят преживяват провалите на приватизацията на водните ресурси. Неравният достъп, неспазените обещания, опасностите за околната среда и скандалните печалби на концесионерите подтикват цели общини да си върнат контрола над тази толкова важна услуга.

„Ремунисипализацията“ на водата е нова и вдъхновяваща тенденция, която тази книга изследва в дълбочина. Казусите в нея показват и анализират прехода от частно към обществено водоснабдяване в Париж, Дар ес Салаам, Буенос Айрес, Хамилтън, както и общонационалния експеримент в Малайзия.

Пътешествието към по-добро водоснабдяване илюстрира ползите и предизвикателствата през обществената собственост, подчертавайки същевременно задушаващата хватка на международните финансови институции и наспедството от корпоративния контрол. Книгата анализира това развитие в по-широкия контекст на „алтернативите на приватизацията“ и показва уроците, които могат да са от полза за демократизацията на публичните услуги.

Още информация за изданието тук.

* Серия Тера е  посветена на различните социални, екологични и други движения и борби, които показват и доказват, че един друг свят е възможен тук и сега. Тя се опитва да създаде мост между глобалните прогресивни движения за справедливост, солидарност и самоуправление и  местната съпротива срещу политическия, икономически и културен натиск на пазарната икономика и представителната демокрация.
В „Хейнския цикъл“ на Урсула Ле Гуин Тера е Земята. Историята на Тера е предупреждение към самите нас. С действията си, основани на експлоатация и йерархичност, егоизъм и конкуренция, дискриминация и подтисничество, теранците предизвикват апокалипсис не само за собствената си цивилизация (населението се срива от девет на половин милиард души), но и за планетата като цяло.Все още няма коментари. Бъдете първи

Публикувай отговор

Трябва да сте логнат за публикуване на коментар.