Абонирайте се за RSS Feed на публикациите

Автономизъм и марксизъм – дискусия върху съвременните социални движения

09 юни 2015

Солидарен център Варна, социален център Хаспел, издателство Анарес и Нови леви перспективи Ви канят на представяне на сборника „Автономизъм и марксизъм“ и дискусия на тема „Автномизъм и марксизъм: дискусия върху съвременните социални движения“

Водещ: Стефан Кръстев

Книгата ще представят Станимир Панайотов и Момчил Христов

на 19 юни
от 19 часа
в Солидарен център Варна
ул. „София“ № 1, Варна

ВХОД СВОБОДЕН!

poster-varna-avto-big.jpg

Сборникът Автономизъм и марксизъм: от Парижката комуна до Световния социален форум цели не само да запознае широката общественост в България с поредица от текстове, превеждани в голямата си част за пръв път на български език. Заедно с това, целта ни е да дадем възможно най-широка представителност на една скрита, подривна и дори нерядко потискана традиция в широкото поле на марксистката практическа теория: тази на автономисткия марксизъм.

Повече от две десетилетия след рухването на бюрократичния социализъм от „държавен тип“ марксизмът продължава да страда от поне две класически изкривявания. От една страна, той бива представян като дискредитирана политическа теория, която се разгръща от текстовете на „бащите“ Маркс и Енгелс и води в пряка линия към трудововъзпитателните лагери и сталинисткия ГУЛАГ. От друга, той често бива разглеждан като една чисто теоретическа интервенция, която в най-добрия случай предлага интересни и провокативни анализи на икономиката, културата и социалните отношения на капитализма, но го прави от удобната дистанция на строго академичния дебат, в който са се оттеглили възможните „авангарди“ и революционери на някогашния пролетариат. В единия случай практиката дискредитира теорията (която се оказва красивата фасада пред един иначе разграден двор), докато в другия теорията работи (с огромни уточнения и само частично), доколкото е напълно откъсната от същата тази практика: задавайки две различни, но взаимодопълващи се тълкувания на добре познатата максима, че „марксизмът/комунизмът е добър на теория, но не работи на практика“.

Още за сборника тук

Предлагаме ви и онлайн изданието с нанесени корекции на забелязани грешки.

Файлове за изтегляне:

– pdf версия, онлайн издание, 528 стр. (изтеглете оттук)
– само корицата на книгата (изтеглете оттук)
– само въведението на съставителите към книгата (изтеглете оттук).
Приятно четене!Все още няма коментари. Бъдете първи

Публикувай отговор

Трябва да сте логнат за публикуване на коментар.