Абонирайте се за RSS Feed на публикациите

Политикономическа визия за радикална промяна и за социална реализация

22 сеп. 2013

Автор: Издателство Анарес Тагове: , Коментари: 0

Българският социален форум беше сформиран в началото на март 2013 г. след зимните протести, които доведоха до падането на правителството.

Непосредствената цел беше да опровергаем политици, експерти и медии, които настояваха, че хората не знаели какво всъщност искат. Решихме да покажем, че това не е така.

Решихме да покажем, че можем не само да викаме по протестите, но и да формулираме смислена алтернатива на корумпираната и несправедлива система, в която живеем.

Разработените документи представляват визия за радикална промяна на системата и засягат всички аспекти на човешката дейност, в чието създаване с текстове, коментари, аргументи и съображения участваха близо 200 души, както в онлайн версията на Форума, така и в асамблеите и работните групи на живо, допринасяйки към този експеримент по пряка демокрация.

Тази публикация съдържа 3 различни документа:

Харта на принципите на Българския социален форум

– Този съвсем кратък текст беше разискван дума по дума и приет с консенсус от първата обща асамблея на Форума.

Политикономическа визия

– Този основен документ беше разработен от работните групи за пряка демокрация и солидарна икономика.

Социална реализация: приложения и примери

– Това допълнение към визията беше разработено от работните групи за социални и екологични проблеми.

Целия текст на визията може да прочетете тук. Текстът е издаден и като брошура (заедно с още два по-кратки текста – „Манифест на недоволството и надеждата“ и „Въпроси и отговори към манифеста“) и може да бъде намерен в социален център „Аделанте“ и социален център „Хаспел“ в София.Все още няма коментари. Бъдете първи

Публикувай отговор

Трябва да сте логнат за публикуване на коментар.